Критерії для порівняння модифікованих каналів в теплообмінних апаратах при використанні пасивних методів інтенсифікації теплопередачі - Арсеньєв, Павло Юрійович; Товажнянський, Леонід Леонідович; Арсеньєва, Ольга Петрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
На сьогодні існує тенденція використання компактних теплообмінних апаратів з удосконаленою поверхнею каналів, що дозволяє збільшити загальний коефіцієнт теплопередачі в апарату, але негативно впливає на гідравлічні характеристики руху рідини. Проблема вибору оптимальної конструкції становить пошук оптимальної геометрії поверхні теплообміну з оптимальною конструкцією теплообмінника для заданих технологічних умов, а не лише отримання найкращої геометрії поверхні загалом. При цьому необхідно визначити критерії для об'єктивного порівняння продуктивності та ефективності різних покращених поверхонь компактних теплообмінників. У даній роботі розглянуті основні підходи щодо порівняння різних типів теплообмінних апаратів з інтенсифікацією теплопередачі та запропонований узагальнений підхід, який може використовуватися для попереднього вибору сучасного теплообмінного устаткування на промислових підприємствах.

Today, there is a tendency to use compact heat exchangers with an improved channel surface, which increases the overall heat transfer coefficient of the apparatus, but has a negative effect on the hydraulic characteristics of the fluid. The problem with choosing the optimal design is to find the optimal geometry of the surface of the heat exchanger with the optimal design of the heat exchanger for the given technological conditions, and not only to obtain the best geometry of the surface as a whole. At the same time, it is necessary to define criteria for objective comparison of the performance and efficiency of various improved surfaces of compact heat exchangers. This paper discusses the basic approaches to comparing different types of heat exchangers with heat transfer intensification and proposes a generalized approach that can be used to preselect modernheat exchangers at industrial plants.
Criteria for comparing modified channelsin heat exchangers using passive methods of heat transfer intensification
Keywords: теплопередача; критерії оцінки; heat transfer; comparison criteria