Застосування анаморфозних картографічних моделей для аналізу геоданих - Андрєєв, Сергій Михайлович; Жилін, Володимир Анатолійович; Мельник, Аліна Павлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Предметом дослідження є методика побудови площадкових, лінійних та об’ємних анаморфозних картографічних моделей для аналізу геоданих. Об’єктом дослідження є процес створювання різноманітних типів анаморфозних картографічних моделей. Метою роботи є підвищення якості сприйняття геоданих в картографічних моделях на підставі нового підходу до їх візуалізації, що забезпечується незвичним представленням структури геоданих при одночасному врахуванні великої кількості параметрів, які вони містять. Висновки. Розроблено методики побудови площадкових, лінійних та об’ємних анаморфозних картографічних моделей, отримано математичну модель та алгоритм процесу створення анаморфозних картографічних моделей з використанням програмного пакету ArcGIS. Методика побудови площадкових анаморфозних картографічних моделей, зокрема, передбачає, завдяки використанню додаткового модуля Cartogram, можливість реалізації в середовищі ArcMap пакету ArcGISанаморфозних картографічних моделей демографічного стану в Україні на підставі даних про кількість населення. При цьому забезпечується можливість отримання також і об’ємних анаморфозних картографічних моделей демографічного стану. Крім того, на підставі аналізу діяльності авіакомпанії WizzАir (у якості прикладу сучасних low-cost-авіаперевізників) розроблено методику побудови в середовищі ArcMap лінійних анаморфозних картографічних моделей перельотів, що виконуються даною компанією з України. При цьому обов’язковими складовими таких картографічних моделей є спеціально впроваджені реляційні бази геоданих, що містять вичерпні характеристики авіарейсів. Методика є універсальною і може застосовуватись для будь-яких авіакомпаній і геолокацій перельотів. Запропоновані методики побудови анаморфозних картографічних моделей дозволяють отримувати їх найрізноманітніші типи, що за рахунок специфічної візуалізації забезпечують можливість з різних боків поглянути на досліджувані геодані та отримати нові знання щодо довколишніх природних і техногенних явищ. Саме анаморфозні картографічні моделі дають унікальну можливість візуально представити неочевидні факти з можливістю висвітлення прихованих природно-географічних закономірностей та проведення аналізу взаємозв’язків між явищами довкілля на тлі їх визначальних характеристик.

The subject of the researchis the method of constructing areal, linear and volumetric anamorphoses cartographic models for the analysis of geodata. The object of the researchis the process of creating various types of anamorphoses сartographic models. The aim of the workis to improve the quality of geodata perception in cartographic models based on a new approach to their visualization, provided by an unusual representation of the geodata structure while taking into account a large number of parameters that they contain. Conclusions: Methods for constructing areal, linear and volume anamorphoses cartographic models have been developed, a mathematical model and an algorithm for creating anamorphoses cartographic models using the ArcGIS software package have been obtained. The methodology for constructing areal anamorphoses cartographic models, in particular, provides, through the use of the Cartogram module, the possibility of implementing anamorphoses cartographic models of demographic position in Ukraine based on data on the population size in the ArcMap package ArcGIS. At the same time, it is also possible to obtain volumetric anamorphoses cartographic models of the demographic state. In addition, based on an analysis of the activities of Wizz Air (as an example of modern lowcost air carriers), a methodology has been developed for constructing linear anamorphoses cartographic flight models per formed by this company from Ukraine in the ArcMap environment. At the same time, the mandatory components of such cartographic models are specially implemented relational geodatabases containing comprehensive flight characteristics. The technique is universal and can be used for any airline and geolocation flights. The proposed methods for constructing anamorphic cartographic models allow obtaining their various types, due to specific visualization providing an opportunity to look at the geodata under studyfrom different sides and gain new knowledge on nearby natural and technogenic phenomena. It is anamorphoses cartographic models that provide a unique opportunity to visually present nonobvious facts with the possibility of illuminating hidden natural andgeographical patterns, analyzing the relationships between environmental phenomena against the background of their defining characteristics.
The use of anamorphosis cartographic models for geodata analysis
Keywords: реляційні бази і аналіз геоданих; авіаперельоти; демографічний стан; relational databases; geodata analysis; air travel; demographic state