Електромеханічна система наведення озброєння на основі нечіткого ПД-регулятора положення - Паранчук, Ярослав Степанович; Шабатура, Юрій Васильович; Кузнєцов, Олексій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Запропоновано позиційну електромеханічну систему наведення озброєння на основі адаптивного нечіткого пропорційно-диференційного (ПД) регулятора положення. Створено структурну Simulink-модель системи позиціонування озброєння основі нечіткої адаптивної моделі керування. Проведено комп’ютерні дослідження динаміки процесів позиціонування при використанні пропорційного та запропонованого адаптивного нечіткого ПД регулятора положення. Результати досліджень показали, що при використанні нечіткої адаптивної моделі керування процесом позиціонування реалізуються оптимальні без перерегулювання та режимів дотягування закони руху озброєння.

The purpose is to develop solutions for the implementation of optimal laws of arms positioning, overshoot-free and requiring no post-adjustments. Method. The control model is based on the fuzzy set theory; and the structural modeling methodology is used to study the dynamics indices. Results. The structural scheme of the positional electromechanical system with a fuzzy proportional-plus-differential position controller and the method of control adaptation to the position reference signal change are obtained. Scientific novelty. A model of a fuzzy proportional-differential controller signal adaptation in the structure of a positional electromechanical system is proposed. Practical value. A solution is obtained for the implementation of optimal guidance process, non-overshooting and requiring no post-adjustments, also featuring the maximum weapons speed and minimal sensitivity to parametric disturbances.
Electromechanical guidance system based on a fuzzy proportional-plus-differential position controller
Keywords: позиціонування; адаптація; перерегулювання; швидкодія; ositioning; adaptation; over-shoot; speed