Аналіз чутливості ефективності діяльності підприємства до змін рівня використання його ресурсного потенціалу - Краснокутська, Наталія Станіславівна; Круглова, Олена Анатоліївна; Михайлова, Людмила Анатоліївна (ВД "ІНЖЕК", 2014)
У статті подано результати дослідження впливу зміни величини та рівня використання ресурсного потенціалу на ефективність діяльності підприємства. Сформульовано положення про вплив ресурсного потенціалу на ціннісну пропозицію господарюючого суб'єкта. Обґрунтовано доцільність побудови ієрархії чинників цінності господарюючого суб'єкта. Виділено основні етапи проведення аналізу чутливості ефективності діяльності підприємства до змін обсягу та рівня використання його ресурсного потенціалу; подано умови упорядкування чинників та вимоги до їх ієрархії. На підставі виконаних розрахунків визначено критичні чинники цінності для торговельних підприємств: для великих – зміна обсягу товарного та фінансового потенціалів, а також ефективність використання кадрового; для середніх і малих – зміна просторового та кадрового, а також ефективність використання технічного та фінансового потенціалів.

The article presents the results of research on the effect of changed volume and level of use of resource potential on the efficiency of the enterprise activity. Clauses of the effects of resource potential on value proposition of economic entity were defined. Expedience of building a hierarchy of value factors for an entity was grounded. The main stages of analysis of sensitivity of efficiency of the enterprise activity to the changed volume and level of use of its resource potential were highlighted; conditions for arrangement of factors and requirements to their hierarchy were determined. On the basis of the performed calculations, crucial variables critical factors for trade enterprises were defined: for large ones – change in volume of product and financial potentials, as well as efficiency in the use of human resources; for medium-sized and small enterprises – change in spatial and personal potentials, as well as efficiency in the use of technical and financial potentials.
Analysis of Sensitivity of Efficiency of the Enterprise Activity as to the Changed Level of Use of its Resource Potential
Keywords: економічна додана цінність; ресурсний потенціал; торговельне підприємство; ефективність діяльності; аналіз чутливості; economic added value; trade enterprise; efficiency of activity; sensitivity; correlation coefficient