Фреони й навколишнє середовище: історико-технічний аспект - Ушенко, Поліна Анатоліївна; Братута, Едуард Георгійович (НТУ "ХПІ", 2011)
У статті простежується два наукові підходи відносно впливу фреонів, що використовуються як холодагенти у системах кондиціонування повітря та холодильному устаткуванні, на руйнування озонового шару атмосфери.

In the article two world opinions in relation to influence of freons used as coolant in the systems of climatization and refrigeration equipment, on destruction of ozone layer of atmosphere are traced.
Keywords: холодильні установки; кондиціювання повітря; холодоагенти; кондиціонер; Керрієр Уилліс Хевіленд; хлорфторвуглець; Свартс Фредерік Жан Едмон; Мідлі Томас мол.; Роуланд Франк Шервуд; Моліна Маріо; техногенно-фреонова гіпотеза; Джонстоун Х.; Сивороткін Володимир; озонові аномалії; Монреальский протокол; холодоагенти альтернативного типу