Аналіз та структура проектів з енергозбереження на промислових підприємствах України - Кітченко, Олена Миколаївна; Сударкіна, Світлана Петрівна (Подільський державний аграрно-технічний університет ПВНЗ "Хмельницький економічний університет", 2014)
Метою статті є аналіз існуючих на сучасних промислових підприємствах проектів з енергозбереження з ціллю подальшого розвитку та обґрунтування необхідності впровадження таких проектів з точки зору їх ефективності. Методика дослідження. Теоретичну та методологічну основу дослідження становлять фундаментальні положення сучасної економічної теорії, наукові праці провідних вчених у сфері енергозбереження та підвищення енергоефективності виробництва. У статті використано такі загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: аналітичний, теоретичного узагальнення – для дослідження теоретичних засад формування потенціалу енергозбереження підприємств і для вивчення типових ситуацій, що визначають процес енергозбереження; порівняння, системно-структурний аналіз – для оцінювання ефективності енергозбереження та використання енергії на підприємствах машинобудівного профілю; статистичний – для аналізу й узагальнення статистичної інформації. Результати. Визначено, що для підприємств доцільно формувати стратегічні та оперативні плани із забезпечення енергозбереження на основі енергоаудиту. Запропоновано заходи з енергозбереження диференціювати за наступними критеріями: цілі, витрати, терміни впровадження, економічний ефект та інші суттєві організаційні фактори. Наукова новизна. Використано комплексний підхід до обґрунтування впровадження заходів із енергозбереження на машинобудівних підприємствах на основі оцінювання ступеня використання потенціалу енергозбереження. Практична значущість. Отримані результати дослідження є підґрунтям для вирішення практичних проблем щодо обґрунтування механізму прийняття рішень щодо напрямів підвищення використання потенціалу енергозбереження і можуть бути застосовані в практичній діяльності промислових підприємств.

Purpose. The aim of the article is to analyze the existing energy efficiency projects at the modern industrial enterprises for the purpose of further development and substantiation of the necessity of introducing such projects from the standpoint of their effectiveness. Methodology of research. The fundamental provisions of modern economic theory, scientific works of leading scientists in the sphere of energy saving and increasing energy efficiency of production are the theoretical and methodological basis of the research. The following general scientific and special methods of research were used in this article: analytical, theoretical generalization – to study the theoretical bases of formation the energy saving potential of enterprises and to examine typical situations that determine the process of energy conservation; comparison, system and structural analysis – to evaluate the effectiveness of energy saving and energy use at the enterprises of machine and building profile; statistical – to analyze and summarize statistical information. Findings. It has been determined that it is advisable for the enterprises to form strategic and operational plans on ensuring energy saving on the basis of energy audit. It has been proposed to differentiate energy efficiency measures according to the following criteria: objectives, costs, terms of introduction, economic impact and other important organizational factors. Originality. The integrated approach to substantiation the implementation of energy saving measures at the machine and building enterprises on the basis of evaluating the degree of using the potential of energy saving was used in this article. Practical value. The obtained results of research are the basis for solving practical problems and substantiation of the decisionmaking on ways of increasing the use of energy saving potential and can be used in practical activity of industrial enterprises.
Analysis and structure of energy saving projects at the industrial enterprises in Ukraine
Keywords: енергозбереження; проекти з енергозбереження; стратегічний план; енергоефективність; energy saving; effectiveness; energy saving projects; energy efficiency; strategic plan