Використання водно-етанольного розчину карбонату калію для нейтралізації соняшникової олії - Демидов, Ігор Миколайович; Мольченко, Світлана Миколаївна (Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, 2017)
Наведено результати досліджень нейтралізації соняшникової олії водно-етанольним розчином карбонату калію. Встановлено раціональні технологічні параметри нейтралізації, які дозволяють прогнозувати технологічний процес нейтралізації жирів, а саме: температура, надлишок нейтралізуючого агенту, час протікання нейтралізації. Показано, що використання водно-етанольного розчину карбонату калію як лужного агенту для нейтралізації соняшникової олії дозволяє знизити відходи нейтрального жиру у соапсток.
Keywords: рафінація олій; жирні кислоти; соапсток; безвідходні технології