Розвиток соціально-орієнтованого маркетингу людського капіталу людей з інвалідністю та винекнення професійного маркетингу особистості - Райко, Діана Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Розкрито еволюцію поняття людського капіталу від початку політекономічних вчень і до наших днів. Позначено елементи людського капіталу та їх визначення різними вченими під впливом зміни та трансформації економічних та соціальних відносин. Вказано, що в умовах переходу від індустріальної до постіндустріальної економіки суттєво зросла роль соціальних чинників виробництва. Саме це поступово породило розробку теоретичних засад нематеріальних форм капіталу, серед яких людський, інтелектуальний, соціальний почали займати особливе місце. Визначено важливість і одночасно відсутність вирішення проблеми маркетингу особистості в економічній культурі сучасної України. Описано дилему віднесення людського капіталу до інтелектуального (нематеріального) та до матеріального, тобто такого, що є джерелом отримання доходів та формуванням статей видатків окремого індивіда чи компанії, в якій він працює. Також наголошено на повній відсутності поняття маркетингу та менеджменту працевлаштування, професійного зростання індивідуума, так званого особистісного маркетингу, адже ці поняття застосовуються на даний час або до окремого політичного діяча, або до дуже публічних осіб в сфері бізнесу, акторської майстерності, мистецтва. Описано проблему працевлаштування людей із вродженими обмеженими можливостями. Розкрито проблеми їх працевлаштування і проблеми ринку праці інвалідів. Виділено їх соціальну значущість в системі формування економічних відносин, побудови зв’язків на макрорівні та на мікрорівні. Описано поєднання інституту людського розвитку з можливостями людей з особливими потребами, які повинні розвиватися і формувати додатний національний продукт, брати участь у його нарощенні та розподілі. Щодо професійного маркетингу особистості, і тим більше, особистості з обмеженими можливостями відсутні будь-які напрацювання. The evolution of the concept of human capital from the beginning of political economic teachings to the present day is revealed. the elements of human capital and their definition by various scientists under the influence of change and transformation of economic and social relations are indicated. It is indicated that in the conditions of transition from industrial to post-industrial economy, the role of social factors of production has significantly increased. It was this that gradually gave rise to the development of the theoretical foundations of intangible forms of capital, among which human, intellectual, and social capital began to occupy a special place. The importance and, at the same time, lack of a solution to the problem of personality marketing in the economic culture of modern Ukraine is determined. The dilemma of assigning human capital to intellectual (intangible) and to material, i.e., that is the source of income and the formation of expenditure items of an individual or the company in which he works, is described. It is also emphasized the complete absence of the concept of marketing and employment management, professional growth of an individual, the so-called personal marketing, because these concepts are currently applied either to an individual political figure or to very public persons in the field of business, acting, and art. The problem of employment of people with congenital disabilities is described. Their classification and employment opportunities are disclosed. Their social significance in the system of forming economic relations, building connections at the macro-level and at the micro-level is highlighted. The combination of the institute of human development with the capabilities of people with special needs, who should develop and form the added national product, participate in its growth and distribution, is described. Regarding the professional marketing of an individual, and even more so, an individual with disabilities, there are no studies.
Human capital development of people with disabilities
Keywords: розвиток; людський капітал; особа з інвалідністю; людський ресурс; суспільна діяльність; професійний рівень; професійний маркетинг; маркетинг особистості людей з інвалідністю; соціально-орієнтований маркетинг; development; human capital; human capital; a person with a disability; human resource; social activity; professional level; professional marketing; personality marketing of people with disabilities; socially oriented marketing