Методичні вказівки до самостійного вивчення лекцій та практичних занять з дисципліни "Планування підприємницької діяльності" - Ульянченко, Наталія Володимирівна (My University, 2021)
Створення, функціонування та розвиток кожного суб’єкта господарювання, потребує детального планування, дієвим інструментом якого виступає процес планування. Планування – одна із функцій управління підприємством. В умовах ринкової економіки для підприємців планування є способом забезпечення становлення і розвитку підприємства, воно необхідне для приведення господарської діяльності підприємства у відповідність з динамічним розвитком ринку. Значення планування полягає у тому, що заздалегідь визначаються шляхи, засоби і методи реалізації обраної стратегії діяльності підприємства. Планування стратегії на короткий період часу називають оперативним. Воно виступає у вигляді тактичних планів, основна мета яких – оволодіння ефективним інструментом досягнення стратегічних цілей підприємства. Метою вивчення дисципліни "Планування підприємницької діяльності" є надання студентам грунтовних теоретичних знань та практичних навичок з питань планування основних напрямкiв дiяльностi пiдприємства в умовах фунуцiонування ринкових вiдносин, озброєння майбутнiх фахiвцiв сучасною науковою методологією, передбачення економiчних наслiдкiв управлiнських рішень, та їх обгрунтування на пiдставi використання принципiв і методiв планування, з метою забезпечення ефективності господарювання на рівні підприємства як первинної ланки виробництва.
Keywords: методичні вказівки; управління підприємствами; ринкова економіка; навчальний процес; індекс рентабельності; інтегральний ефект; період окупності