Теоретичні підходи до визначення сутності процесів діджиталізації - Кузьминський, Костянтин Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті здійснено теоретичне узагальнення підходів до визначення сутності та еволюції процесів діджиталізації в економіці. Проаналізовано наукові концепції діджиталізації як технологічного, організаційно-економічного та соціально-інституційного феномена. Показано, що діджиталізація еволюціонувала від інструментальної автоматизації окремих бізнес-процесів до системної трансформації моделей створення вартості, управління та взаємодії економічних агентів. Обґрунтовано доцільність розгляду діджиталізації як багаторівневого процесу, що поєднує цифрові технології, платформні рішення, дані та штучний інтелект. Запропоновано узагальнену періодизацію еволюції діджиталізації та визначено ключові теоретичні підходи до її трактування. Отримані результати представляють наукову новизну в економічній теорії та можуть бути використані для подальших досліджень впливу діджиталізації на організаційно-економічну діяльність підприємств і формування політики цифрового розвитку.

The article provides a theoretical generalization of approaches to determining the essence and evolution of digitalization processes in the economy. The scientific concepts of digitalization as a technological, organizational-economic and socio-institutional phenomenon are analyzed. It is shown that digitalization has evolved from instrumental automation of individual business processes to a systemic transformation of models of value creation, management and interaction of economic agents. The feasibility of considering digitalization as a multi-level process combining digital technologies, platform solutions, data and artificial intelligence is substantiated. A generalized periodization of the evolution of digitalization is proposed and key theoretical approaches to its interpretation are identified. The results obtained represent scientific novelty in economic theory and can be used for further research into the impact of digitalization on the organizational and economic activities of enterprises and the formation of digital development policy.
Theoretical approaches to determining the essence of digitization processes
Keywords: діджиталізація; цифрова трансформація; цифрові технології; еволюція; економічні системи; цифрова економіка; digitalization; digital transformation; digital technologies; evolution; economic systems; digital economy