Комбинаторный алгоритм управления регулирующими клапанами системы соплового парораспределения - Бойко, Анатолий Владимирович; Усатый, Александр Павлович (НТУ "ХПИ", 2011)
У статті розглянута модель розрахунку соплового паророзподілу із заданою витратою робочого тіла, у якій задача позиціювання запірних елементів регулювальних клапанів вирішується за допомогою комбінаторного алгоритму. При цьому навантаження між сегментами регулюючого ступеня розподіляється таким чином, що для кожної заданої витрати пари досягається близька до максимально можливої потужність регулюючого ступеня. Модель включена в інтегрований інформаційний простір САПР "Турбоагрегат" і призначена для розв'язання задач оптимального синтезу й аналізу конструкцій осьових турбін, у тому числі й з урахуванням режимів їхньої експлуатації.

In the given paper model of computation ofnozzle steamallocation withthegiven flow of aworking bodyis considered, in whichthe task of position of shutoffelements of regulated valves is decided withthe support of combinatorial algorithm. Thus loading between the segments of a regulating stage distributes insuch a manner that for each given steamflow close to maximum possible capacity of a regulating stageis reached. The model is included in the integrated information space CAD «Turboagregat» that is designed for solving the tasks of optimum synthesis and analysis of construction of axial turbines,taking into account the modes of their operation.
Keywords: турбины паровые; регулирующие клапаны; КПД турбины; САПР "Турбоагрегат"