Еволюція та трансформація економічних парадигм: механізми формування конкурентоспроможності в умовах перенасичення ринку товарами та враженнями - Татаринцева (Курбатова), Юлія Леонідівна; Пушкар, Олександр Іванович (Odessa Polytechnic State University, 2025)
Сучасний розвиток глобальної економіки свідчить про критичну втрату пояснювальної сили традиційних моделей економічного зростання, що створює актуальність дослідження еволюції економічних парадигм. Метою статті є систематизація історичних і сучасних економічних парадигм, виявлення факторів перенасичення товарів і досвіду, окреслення потенційних напрямків розвитку економіки після кризи парадигми вражень. Об'єктом є еволюція економічних парадигм, предметом – механізми формування конкурентоспроможності економічних систем. Дослідження базується на порівняльному аналізі, синтезі концепцій квантової, цифрової, креативної, адаптивної економік, сталого розвитку, знань, даних, замкнутого циклу, інклюзивного розвитку та біоекономіки. Результати показують, що сучасна економіка характеризується мультипарадигмальністю, високою адаптивністю, інтеграцією технологій, акцентом на соціальну відповідальність. Ключовими конкурентними факторами стають здатність швидко реагувати на зміни, ефективно використовувати дані та креативний потенціал. Результати дозволяють окреслити наукову основу для розвитку теоретичних моделей та практичних стратегій у бізнесі. The current development of the global economy demonstrates a critical loss of explanatory power of traditional models of economic growth, which creates the relevance of research on the evolution of economic paradigms. The aim of the article is to systematize historical and contemporary economic paradigms, identify factors of goods and experience saturation, and outline potential directions for economic development after the crisis of the experience paradigm. The object is the evolution of economic paradigms, the subject is the mechanisms of forming competitiveness of economic systems. The research is based on comparative analysis, synthesis of concepts of quantum, digital, creative, adaptive economies, sustainable development, knowledge, data, circular economy, inclusive development, and bioeconomy. The results show that the modern economy is characterized by multi-paradigmality, high adaptability, technology integration, and emphasis on social responsibility. Key competitive factors become the ability to respond quickly to changes, effectively use data and creative potential. The results allow outlining a scientific basis for developing theoretical models and practical strategies in business.
Evolution and transformation of economic paradigms: mechanisms of forming competitiveness in conditions of market oversaturation with goods and impressions
Keywords: економічні парадигми; мультипарадигмальна економіка; ресурсна економіка; товарна економіка; економіка вражень; чинники конкурентоспроможності; трансформація парадигм; economic paradigms; multi-paradigm economy; resource economy; commodity economy; experience economy; competitiveness factors; paradigm transformation