Про механізм отримання моноацилгліцеринів амідуванням олій - Жуган, О. А. (НТУ "ХПІ", 2009)
Досліджено закономірності перебігу реакції при температурах 393-433 К. Установлено, що реакція амідування ТАГ соняшникової олії підпорядковується закономірності реакцій II порядку. Знайдено константи швидкості реакції взаємодії ТАГ, ДАГ, МАГ з етилендіаміном, при різних температурах, мольних відносинах з додаванням гліцерину. З'ясовано, що реакція амідування ТАГ є лімітуючою реакцією з найменшою швидкістю реакції. В ряду ТАГ-ДАГ-МАГ константа швидкості амідування зростає на порядок. На основі кінетичної моделі з'ясовано, що ТАГ в більшості своїй йде на гліцероліз, а ДАГ на амідування.
Keywords: моноацилгліцерин; амідування; жири; олія