Жуган, О. А.2013-08-272013-08-272009Жуган О. А. Про механізм отримання моноацилгліцеринів амідуванням олій / О. А. Жуган // Інтегровані технології та енергозбереження. - 2009. - № 1. - С. 94-97.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1853Досліджено закономірності перебігу реакції при температурах 393-433 К. Установлено, що реакція амідування ТАГ соняшникової олії підпорядковується закономірності реакцій II порядку. Знайдено константи швидкості реакції взаємодії ТАГ, ДАГ, МАГ з етилендіаміном, при різних температурах, мольних відносинах з додаванням гліцерину. З'ясовано, що реакція амідування ТАГ є лімітуючою реакцією з найменшою швидкістю реакції. В ряду ТАГ-ДАГ-МАГ константа швидкості амідування зростає на порядок. На основі кінетичної моделі з'ясовано, що ТАГ в більшості своїй йде на гліцероліз, а ДАГ на амідування.ukмоноацилгліцеринамідуванняжириоліяПро механізм отримання моноацилгліцеринів амідуванням олійArticle