Оценка контактных напряжений в сопряжении сложнопрофильных деталей - Ткачук, Николай Николаевич (НТУ "ХПИ", 2006)
В роботі запропонована схема досліджень конструкцій, що містять контактуючі елементи складної форми. Цикл досліджень включає у себе синтез геометрії, аналіз контактної взаємодії та впливу конструктивних параметрів на міцнісні властивості. Підхід реалізований для двопараметричної передачі із рівновисокоширокими зубцями, на прикладі якої показані можливості такого підходу, а також ефективність методу оцінки контактних напруг за Герцем.

This paper concerns a research scheme for constructions containing elements of complicated shape in contact is offered. The research cycle includes geometry synthesis, analysis of contact interaction and design parameters’ influence on strength properties. The approach is implemented for two-parameter transmission with teeth of equal width and height. By the its example approaches’ capabilities as well as efficiency of contact stresses estimations Hertzian method were displayed.
Keywords: сложные объекты; физико-механические характеристики; двухпараметрическая передача; прочностные характеристики; блок изменения параметров; контактное взаимодействие; теория Герца