The methodology of multi objective design of active-passive shielding system for overhead power lines magnetic field in residential buildings space based on metaheuristic optimization method - Kuznetsov, B. I.; Kutsenko, A. S.; Nikitina, T. B.; Bovdui, I. V.; Chunikhin, K. V.; Kolomiets, V. V. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Most studies of power frequency magnetic field reduced to safe level in in residential buildings located near overhead power lines carried out based on passive or active electromagnetic shielding, but there is no methodology for designing active-passive systems that include active and solid or multi-circuit passive shields. The goal of the work is to develop the methodology of multi objective design of active-passive electromagnetic shielding system, consisting of active and solid self or multi-circuit passive parts to improve shielding efficiency of initial magnetic field in residential building edges generated by overhead power lines to sanitary standards level.This goal proposed to achieve based on metaheuristic optimization method.

Більшість досліджень по зниженню рівня магнітного поля промислової частоти в житлових будинках, що розташовані поблизу повітряних ліній електропередачі, до безпечного рівня, виконані на основі пасивних або активних засобів електромагнітного екранування, але відсутня методологія проєктування активно-пасивних систем, які включають активні та суцільні або багатоконтурні пасивні екрани. Метою роботи є розробка методології багатоцільового проєктування активно-пасивної системи електромагнітного екранування, що складається з активних та суцільних або багатоконтурних пасивних частин для підвищення ефективності екранування вихідного магнітного поля на краях житлових будівель, що генерується повітряними лініями електропередачі, до рівня санітарних норм. Досягти зазначеної мети пропонується на основі методу метаевристичної оптимізації.
Keywords: overhead power line; magnetic field; shielding system; design computer simulation; experimental research; повітряна лінія електропередач; магнітне поле; проєктування; комп'ютерне моделювання; експериментальні дослідження; екранування