Деякі аспекти підготовки звітів з оцінки впливу на довкілля у сфері газовидобутку - Банк, Ростислав Олександрович; Німець, Наталя Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У матеріалах статті розглянуті основні аспекти підготовки звітів з оцінки впливу на довкілля під час здійснення планованої діяльності з спорудження свердловин на нафту і газ у відповідності до Закону України про оцінку впливу на довкілля від 23 травня 2017 року № 2059-VIII. Наведено основні вимоги до складання звіту з оцінки звіту на довкілля. Проаналізовано вимоги законодавчих і нормативно-правових актів щодо здійснення оцінки впливу на довкілля. У статті наведено основні заходи попередження або зменшення негативного впливу на основні компоненти довкілля: геологічне середовище, ґрунти, водне середовище, атмосферне повітря, рослинний і тваринний світ. Визначено, що охорона природного середовища при бурінні свердловин відповідно до класифікації-ідентифікації складається з дотримання технологічних вимог, що передбачаються під час спорудження даних свердловин.

The materials of the article consider the main aspects of preparing reports on the assessment of environmental spillage during the implementation of planned activities for the construction of oil and gas wells in accordance with the Law of Ukraine on Environmental Impact Assessment dated May 23, 2017 No. 2059-VIII. The main requirements for compiling a report on the assessment of the environmental report are presented. The requirements of legislative and regulatory acts for the implementation of environmental impact assessment are analyzed. The article presents the main measures to prevent or reduce the negative impact on the main components of the environment: geological environment, soils, aquatic environment, atmospheric air, flora and fauna. It is determined that the protection of the natural environment during drilling wells in accordance with the classification-identification consists of compliance with the technological requirements that are provided for during the construction of these wells.
Some aspects of preparation of environmental impact assessment reports in the sphere of gas production anotation
Keywords: газовидобуток; підготовка звітів; спорудження свердловин; екологічні наслідки; довкілля; охорона природного середовища; environmental consequences; well construction; protection of the natural environment; environmental consequences; gas production