Важливість та сутність вивчення природничо-наукових дисціплін у професійній підготовці бакалаврів з психології - Іванченко, Ольга Сергіївна; Хавіна, Ірина Валер'ївна (ФОП Кошовий Богдан-Петро Олегович, 2026)
У статті здійснено комплексний теоретико-методологічний аналіз проблеми підготовки сучасного фахівця з психології в умовах трансформації вищої освіти в Україні. Основну увагу приділено вивченню природничо-наукових дисциплін як фундаментального компонента професійного становлення майбутнього бакалавра з психології. Обґрунтовано, що актуальність вивчення природничо-наукового блоку обумовлена міждисциплінарним характером сучасної психології, де розуміння основ біології, фізіології та нейронаук дозволяє студентам глибше осмислювати складні механізми людської поведінки та психічних процесів. У роботі детально проаналізовано роль таких базових дисциплін, як анатомія центральної нервової системи, психофізіологія та нейропсихологія. Показано, що знання анатомічної будови та функціональної організації головного мозку є критично важливим для коректної інтерпретації когнітивних, емоційних та вольових порушень у майбутній практичній діяльності психолога. Психофізіологічна підготовка розглянута як засіб засвоєння фізіологічних механізмів сприйняття, уваги, пам'яті та стресових реакцій, що є основою для науково обґрунтованої діагностики та психокорекції. Нейропсихологічний компонент визначено як ланку, що об'єднує психологічні знання з досягненнями нейронаук, формуючи здатність аналізувати наслідки локальних уражень мозку. Авторами виявлено суттєву прогалину в сучасному науковому дискурсі України щодо систематичного емпіричного аналізу впливу природничих наук на формування професійних компетенцій. Встановлено, що попри формальну наявність цих дисциплін у навчальних планах, спостерігається недостатній рівень їх інтеграції з профільними психологічними курсами та недостатнє усвідомлення студентами їхнього прикладного значення. Стаття наголошує на необхідності модернізації змісту навчання із залученням сучасних досягнень нейробіології, цифрових інструментів та міжнародного досвіду для підвищення якості підготовки бакалаврів. Сформульовано висновки щодо перспективності подальших досліджень у напрямку оцінки впливу природничо-наукової підготовки на академічну успішність та готовність випускників до доказової практики.

The article provides a comprehensive theoretical and methodological analysis of the problem of training modern specialists in psychology within the context of higher education transformation in Ukraine. Primary attention is devoted to the study of natural science disciplines as a fundamental component of the professional development of future Bachelors of Psychology. It is substantiated that the relevance of studying the natural science block is driven by the interdisciplinary nature of modern psychology, where understanding the basics of biology, physiology, and neurosciences allows students to deeply comprehend the complex mechanisms of human behavior and mental processes. The paper provides a detailed analysis of the role of basic disciplines such as Anatomy of the Central Nervous System (CNS), Psychophysiology, and Neuropsychology. It is demonstrated that knowledge of the anatomical structure and functional organization of the brain is critical for the correct interpretation of cognitive, emotional, and volitional disorders in the future practical activities of a psychologist. Psychophysiological training is considered a means of mastering the physiological mechanisms of perception, attention, memory, and stress reactions, forming the basis for scientifically grounded diagnostics and psychocorrection. The neuropsychological component is defined as a link that combines psychological knowledge with the achievements of neurosciences, forming the ability to analyze the consequences of local brain lesions. The authors have identified a significant gap in the contemporary scientific discourse of Ukraine regarding the systematic empirical analysis of the impact of natural sciences on the formation of professional competencies. It was established that despite the formal presence of these disciplines in curricula, there is an insufficient level of their integration with core psychological courses and a lack of awareness among students regarding their applied significance. The article emphasizes the need to modernize educational content by incorporating modern neurobiological achievements, digital tools, and international experience to enhance the quality of bachelor's training. Conclusions are formulated regarding the prospects of further research in the direction of assessing the impact of natural science training on academic performance and the readiness of graduates for evidence-based practice.
The importance and essence of studying natural science disciplines in the professional training of bachelor of psychology
Keywords: професійна підготовка майбутнього фахівця з психології; бакалавр з психології; професійна підготовка; природничо-наукові дисципліни; professional training of the future specialist in psychology; bachelor of psychology; professional training; natural science disciplines