Аналіз засобів регулювання параметрів насосних агрегатів магістральних нафтопроводів України - Канюк, Геннадій Іванович; Андреєв, Олександр Віталійович; Чернюк, Артем Михайлович; Князєва, Вікторія Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2016)
У роботі виконано аналіз засобів регулювання параметрів насосних агрегатів магістральних нафтопроводів України. Показано, що експлуатація систем магістральних нафтопроводів пов’язана з низкою технічних проблем, які обумовлені з вибором енергоефективного режиму роботи через нерівномірності перекачування нафти за певний проміжок часу. Наявні методи регулювання режимів роботи системи "насосне обладнання – магістральний нафтопровід" мають ряд недоліків, які необхідно враховувати при їх виборі на стадії проектування або в процесі експлуатації для певних умов. Запропоновано перспективний енергоефективний метод регулювання режимів роботи нагнітачів, заснований на мінімізації в реальному масштабі часу витрат потужності на привід і забезпечення максимальних значень ККД.

It has been established that oil pipelines never operate in one mode with the maximum efficiency (defined by the project). The pipelines operate in the modes of a different efficiency, which is very often much lower than the potential output and this can be caused by irregular oil deliveries by oil-producing companies, a change in the freight flow, withdrawal for the repair of the portion of oil-transfer units and the removal of faults in the linear part, etc. In this case it is required to control operating conditions in oil transfer systems to maintain the mode specified by the chart of operating practices (COP).
Analysis of the tools used to control the parameters of pump units intended for oil-trunk pipelines in Ukraine
Keywords: магістральний насос; частотно-регульований привід; нафтоперекачувальна станція; коефіцієнт корисної дії; control technique; frequency-controlled drive