Межі стійкості у тривимірному просторі двомасової електромеханічної системи з від'ємним в'язким тертям - Клепіков, Володимир Борисович; Лапін, Андрій Андрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
У статті розглянуто висхідно нестійку двомасову електромеханічну систему з пружним зв’язком, нестійкість якої може виникати при переміщенні робочої точки по падаючій ділянці механічної характеристики нелінійного фрикційного навантаження, яке проявляє властивість від’ємного в’язкого тертя. Визначено межі стійкості системи у тривимірному просторі її параметрів. Використання математичної моделі у модифікованих узагальнених безрозмірних параметрах забезпечує універсальність отриманих результатів. Вибір параметрів у зоні стійкості забезпечує усунення фрикційних автоколивань. Наведено приклади комп’ютерного моделювання.

The article considers an initially unstable two-mass electromechanical system with elastic coupling, the instability of which may arise when moving the operating point along the falling section of the mechanical characteristic of a nonlinear friction load exhibiting the property of negative viscous friction. The stability limits of the system in the three-dimensional space of its parameters are determined. The use of a mathematical model in modified generalized dimensionless parameters ensures the universality of the obtained results. Selecting parameters in the stability zone ensures the elimination of friction oscillations. Examples of computer simulation are presented.
Stability limits in three-dimensional space of a two-mass electromechanical system with negative viscous friction
Keywords: електропривод; електромеханічна система; нелінійне тертя; характеристичний поліном; передатна функція; стійкість системи; метод Д-розбиття; фазові координати; electric drive; electromechanical system; nonlinear friction; transfer function; system stability; D-partition method; phase coordinates; phase coordinates