Методичні вказівки до самостійної роботи за темою "Методи та алгоритми прямого пошуку" - Северин, Валерій Петрович; Нікуліна, Олена Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Методи прямого пошуку є методами багатовимірної безумовної оптимізації, які засновані на евристичних принципах і не використовують похідні цільової функції та методи одновимірної оптимізації. Це методи нульового порядку. Надано метод пошуку за зразком Бокса який може бути методом еволюційної оптимізації. Розглянуто метод симплексного пошуку Спендлі – Хекста – Хімсворта як розвиток методу пошуку за зразком. Надано метод деформованого багатогранника Нелдера – Міда, який є розвитком методу симплексного пошуку. Опи сано метод Хука – Дживса. Наведено алгоритми для всіх розглянутих методів.
Keywords: методичні вказівки; метод пошуку за зразком Бокса; метод симплексного пошуку; метод Нелдера – Міда; метод Хука – Дживса; алгоритм методу симплексного пошуку