Исследования колебаний с учетом демпфирования в первой трети ХХ века (история вопроса) - Ларин, Андрей Алексеевич (НТУ "ХПИ", 2009)
Стаття присвячена першим дослідженням коливань з урахуванням розсіяння енергії при коливаннях. Це питання стало найважливішим в 30-ті рр. XX сторіччя при вивченні вібрацій двигунів внутрішнього згоряння і парових турбін. Показано внесок в розвиток цього питання українських вчених.

Article is devoted to the first study of vibrations in the light scattering of energy during the vibrations. This problem has become critical in the 30-ies. XX century in the study of vibration of internal combustion engines and steam turbines. Showed contribution to the development of this issue of Ukrainian scientists.
Keywords: механика; колебательные процессы; прикладная теория колебаний; двигателестроение; авиамоторы; вязкое трение; декремент колебаний; гистерезисные потери