Методичні вказівки до виконання, оформлення та захисту випускної кваліфікаційної роботи за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти - Шматько, Наталія Михайлівна; Данько, Тарас Володимирович; Прохоренко, Олена Вікторівна; Брінь, Павло Володимирович; Маковоз, Оксана Сергіївна; Сітак, Ірина Леонідівна; Сичова, Олена Євгенівна; Чайкова, Олена Ігорівна; Фощій, Петро Миколайович; Горовий, Дмитро Анатолійович; Лінькова, Олена Юріївна; Івахненко, Андрій Володимирович; et al. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Бакалавр менеджменту – це освітня кваліфікація першого ступеня вищої освіти, що забезпечує формування компетентностей для вирішення спеціалізованих задач і практичних проблем у сфері менеджменту, із використанням теорій та методів соціальних і поведінкових наук. Атестація здобувачів вищої освіти за освітньою програмою спеціальності D3 «Менеджмент» здійснюється у формі публічного захисту кваліфікаційної роботи та завершується видачею документа встановленого зразка про присудження ступеня бакалавра з присвоєнням кваліфікації «бакалавр менеджменту». Випускна кваліфікаційна робота (далі – кваліфікаційна робота) передбачається на завершальному етапі здобуття рівня вищої освіти для встановлення відповідності набутих здобувачами результатів навчання (компетентностей) вимогам освітньої програми, стандартів вищої освіти та Національної рамки кваліфікацій. Кваліфікаційна робота передбачає розв’язання складного спеціалізованого завдання або практичної проблеми в сфері управління, що характеризується комплексністю та невизначеністю умов, із застосуванням теорій і методів економічної науки. Основне її призначення – продемонструвати рівень набутих компетенцій здобувача і його вміння вирішувати конкретні теоретичні та практичні завдання. У процесі підготовки випускної кваліфікаційної роботи бакалавра здобувачі освітнього рівня бакалавра розвивають широту мислення, набувають навичок дослідницької роботи, демонструють рівень своєї фахової підготовки, що є підсумком формування інтегральної компетентності – здатності розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми, які характеризуються комплексністю і невизначеністю умов, у сфері менеджменту. Кваліфікаційна має бути виконана на актуальну тему та направленою на вирішення економічних проблем сьогодення.
Keywords: методичні вказівки; навчальний процес; вища освіта; менеджмент; педагогічна діяльність; дипломні роботи