Исследование шламов содержащих металлы платиновой группы - Авина, Светлана Ивановна; Гончаров, И. И.; Бондаренко, Л. Н. (НТУ "ХПИ", 2007)
В статті розглянуто та обґрунтовано можливість утилізації платиновмісного шламу азотного виробництва. Наведено кількісний склад шламів, які містять в собі метали платинової групи, зібраних з поверхні котла-утилізатора та абсорбційної колони. Зроблено вибір осаджувача для того, щоб отримати металеву платину зі шламів азотного виробництва.

The possibility of the utilization of platinum containing wastes of nitric acid production is studied. Quantitative content of the wastes containing platinum group metals from the surface of boil-utilizator and absorption column is shown. In this article content of wastes with platinum group metals and choose sedimentator for metal platinum obtaining are made.
Keywords: химико-технологические процессы; платиноидные катализаторы.; платиноиды; шлам; органический восстановитель; котел-утилизатор