Розвиток ресурсозберігаючих технологій раціонального струмознімання на міському електротранспорті - Скуріхін, Владислав Ігорович (Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, 2016)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.22.09 – електротранспорт; Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2015 р. Дисертаційна робота присвячена вирішенню актуальної науково-практичної задачі – розвитку ресурсозберігаючих технологій раціонального струмознімання на міському електротранспорті за рахунок застосування в системі струмознімання альтернативних матеріалів і удосконаленої конструкції сталеалюмінієвого контактного проводу. Проведено математичне моделювання процесів зношування деталей та вузлів транспортних засобів. Досліджено процеси, які відбуваються в контакті "струмоприймач-контактний провід" та доведено можливість застосування перспективного контактного проводу в контактній мережі міського електротранспорту. Розроблено конструкцію пристрою для фізичного моделювання основних параметрів струмознімання для випробування контактних проводів і струмоприймачів різних конструкцій.

Thesis for granting the Degree of Candidate of Technical sciences in speciality 05.22.09 - Electrical Transport. - National Technical University "Kharkiv Politechnical Institute", Kharkiv, 2015. The dissertation is devoted to solving actual scientific and practical task – development of resource-saving technologies rational of current collection by a city electric vehicle through the use of alternative materials and improved construction of a contact wire. Mathematical modeling of the wear of the parts and components of vehicles. The processes that occur in contact "pantograph-contact wire" and proved the possibility of application promising contact wires of the contact network of city electric transport. Developed the design of the device for physical modeling of main parameters of current collection for testing contact wires and current collectors of different designs.
The development of resource-saving technologies for the rational collector in urban electric
Keywords: електротранспорт; контактна мережа; контактний провід; ресурсозбереження; ресурсовикористання; працездатність; триботехнічні властивості; раціональний підбор параметрів; автореферат дисертації; electric vehicle; contact network; contact wire; resource conservation; resource use; efficiency; tribological properties; rational selection of parameters; 629.423.33