Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання (розрахункового завдання) з навчальної дисципліни "Фізичні основи міцності і пластичності матеріалів" - Білозеров, Валерій Володимирович; Волков, Олег Олексійович; Дробенюк, Тамара Іванівна; Князєва, Ганна Олександрівна; Князєв, Сергій Анатолійович; Протасенко, Тетяна Олександрівна; Субботіна, Валерія Валеріївна; Субботін, Олександр Володимирович; Терлецький, Олександр Семенович; Федоренко, Ганна Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Навчальна дисципліна «Фізичні основи міцності і пластичності матеріалів» належить до циклу навчальних дисциплін професійної підготовки за освітньо-професійною програмою «Прикладне матеріалознавство, новітні технології та комп’ютерний дизайн матеріалів» другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 132 «Матеріалознавство». В системі підготовки фахівців у вищих навчальних закладах актуальним є індивідуально-орієнтований підхід в організації навчання студентів, що визначено нормативно-правовими актами Міністерства освіти і науки. За цих умов індивідуальне завдання (розрахункове завдання), як одна із форм індивідуального завдання, є складовою програми підготовки з навчальної дисципліни «Фізичні основи міцності і пластичності матеріалів». Метою виконання індивідуального завдання (розрахункового завдання) є підготовка студентами аналітичних та узагальнюючих матеріалів. При підготовці індивідуального завдання (розрахункового завдання) студенти повинні отримати навички опрацювання літературних джерел, складання плану індивідуального завдання (розрахункового завдання) та розкриття теми з використанням нормативного та практичного матеріалу, особистого досвіду тощо. Дана форма письмової роботи базується на реферуванні окремих питань за обраною тематикою з літературних джерел, а також можливому виконанні деяких розрахунків, якщо це необхідно для розв’язання певних завдань. Вона призначена для поточного або підсумкового закріплення навчального матеріалу та контролювання знань і навичок, набутих студентами в процесі навчання. Виклад матеріалу в розрахунковому завданні повинно мати чітку логічну послідовність згідно з обраною темою, власне аналізу та узагальнення інформації, отриманої з досліджених літературних джерел, творчий підхід до теми. Індивідуальне завдання (розрахункове завдання) широко використовується в навчальному процесі як спосіб оцінювання не тільки знань студента, а ще і його вміння опрацьовувати та аналізувати джерела інформації. Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання (розрахункового завдання) з навчальної дисципліни «Фізичні основи міцності і пластичності матеріалів» призначені для ознайомлення студентів з основними вимогами до робіт такого типу, правилами оформлення та основними критеріями оцінювання. Виконання студентом індивідуального завдання (розрахункового завдання) стимулює творчі здібності та дозволяє повністю розкрити його потенціал до самостійної роботи. Під час написання індивідуального завдання (розрахункового завдання) відбувається узагальнення та структурування знань за його тематикою, тому вибір тематики індивідуального завдання (розрахункового завдання) слід проводити з урахуванням подальшої роботи студента в даному напрямку.
Keywords: методичні вказівки; індивідуальне завдання; матеріалознавство; матеріали; міцність матеріалів; пластичність матеріалів