Сутність та основні характеристики спеціалізованго туризму - Чайка, Тетяна Юріївна (My University, 2023)
Еволюційний розвиток індустрії туризму призводить до розширення спектру послуг, пошуку нових несподіваних і креативних рішень. Прагнучи отримати конкурентну перевагу, туроператори розробляють туристичні продукти, орієнтовані на задоволення різноманітних інтересів і потреб. З іншого боку, туристи пред'являють все більш складні, найчастіше вузькоспеціальні вимоги до туристичних продуктів. Результатом стало виникнення нового напряму в туризмі, який в англомовній літературі отримав назву «special interest tourism (SIT)». Спеціалізований туризм виник і розвивається як альтернатива масовому туризму. Спеціалізований туризм – вид туристичної діяльності, орієнтований на задоволення конкретних особистих інтересів за допомогою не-масових персоналізованих автентичних турів. Туристичні локації спеціалізованого туризму мають бути пов'язані з конкретною тематикою та задовольняти конкретний інтерес туристів. Спеціалізований туризм характеризується не тільки наявністю конкретної мети чи конкретного інтересу поїздки. Ознаками спеціалізованого туризму є також персоналізація, не-масовість, автентичність, унікальність, інтерактивність. Сучасний розвиток туристичної індустрії характеризується стабільним збільшенням частки спеціалізованого туризму при, відповідно, зменшенні частки масового туризму. Не-масовість спеціалізованого туризму є дуже важливою характеристикою з погляду сталого розвитку. Спеціалізований туризм не впливає негативно на довкілля в масштабах, притаманних масовому туризму. Зниження антропогенного навантаження на туристичні дестинації сприяє сталому розвитку та оздоровленню довкілля.

The evolutionary development of the tourism industry leads to a broadening of the range of tour services and the search for new, unexpected and creative solutions. In an effort to gain a competitive edge, tour operators are developing tourism products that cater to a variety of interests and needs. On the other hand, tourists have increasingly complex, often highly specialized requirements for tourism products. The result is the emergence of a new trend in tourism, which in the English-speaking literature is called «special interest tourism (SIT)». Specialized tourism has emerged and is developing as an alternative to mass tourism. Specialised tourism is a type of tourism activity focused on satisfying specific personal interests through non-mass personalised authentic tours. Specialised tourism locations should be linked with specific themes and satisfy the specific interest of tourists. Specialized tourism is characterized not only by the existence of a specific purpose or a specific interest of the trip. The attributes of specialized tourism are also personalization, non-mass character, authenticity, uniqueness and interactivity. The current development of the tourism industry is characterized by a steady increase in the share of specialized tourism with a corresponding decrease in the share of mass tourism. The non-mass characteristic of specialized tourism is a very important characteristic from the point of view of sustainable development. Specialized tourism does not have a negative impact on the environment on a scale typical of mass tourism. The reduction of anthropogenic pressure on tourist destinations contributes to sustainable development and environmental health.
The essence and main characteristics of specialized tourism
Keywords: спеціалізований туризм; персоналізація; автентичність; унікальність; інтерактивність; туристична дестинація; сталий розвиток; specialized tourism; personalisation; authenticity; uniqueness; interactivity; tourism destination; sustainable development