Optimization of quasi-steady-state operating modes of synchronous jet motors with permanent magnets for electric buses - Khaustov, Оleksandr; Liubarskyi, Borys (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
The work created an algorithm for determining the optimal control parameters of a traction synchronous jet motor with permanent magnets based on the specified power supply conditions and rotation frequency. The dependences of the drive efficiency, the traction motor efficiency, the load angle and the modulation coefficient for their optimal combination were analyzed. These dependences show similar trends for different temperatures of the stator winding, which reflects the consistent operating behavior of the traction system. It was determined that at a rotation frequency above 0.68 relative units and a torque above 0.6 relative units. A current limitation zone is observed, where the efficiency drops to zero both in the traction mode and in the braking mode.

В роботі створено алгоритм визначення оптимальних параметрів керування тяговим синхронним реактивним двигуном з постійними магнітами на основі заданих умов живлення та частоти обертання. Проаналізовано залежності ККД приводу, ККД тягового двигуна, кута навантаження та коефіцієнта модуляції для їх оптимального поєднання. Ці залежності показують подібні тенденції для різних температур обмотки статора, що відображає послідовну робочу поведінку тягової системи. Визначено, що при частоті обертання вище 0,68 в.о. і крутному моменті вище 0,6 в.о. спостерігається зона обмеження струму, де ефективність падає до нуля як в режимі тяги, так і в режимі гальмування.
Оптимізації квазістаціонарних режимів роботи синхронних реактивних двигунів з постійними магнітами для електробусу
Keywords: traction drive; synchronous jet motor; permanent magnets; electric transport; motor losses; тяговий привод; синхронний реактивний двигун; постійні магніти; електротранспорт; втрати двигуна