Освіта в контексті сучасних соціокультурних змін - Кремень, Василь Григорович (НТУ "ХПІ", 2010)
Автор зазначає про необхідність формувати людину, зугарну жити в системі постійно змінюваних координат, спроможну сприймати і творити зміни, здатну відокремити розумні зміни від нерозумних. В статті розкрито сучасні тенденції у освітньому та культурному середовищі, та вказано на необхідність кардинальної реформ із збереженням кращих тенденцій традиційної освіти та обережним введенням новітніх розробок та інноваційних технологій.

The author notes the need to form a man who would live in a constantly changing system of coordinates, ability to perceive and create change, ability to separate reasonable from unreasonable changes. The article deals with modern trends in educational and cultural environment, and the need to fundamental reform to the preservation of beamtions of trends of the raditional system of education and careful introduction of the latest developments and innovative technologies.
Еducation in the context of contemporary sociocultural changes
Keywords: тенденції освіти; людиноцентризм; дитиноцентризм; профільне навчання; глобальний освітній простір; традиції суспільства