Оцінка витрати палива автомобілів за питомими значеннями витрати палива та ефективної потужності - Кривошапов, Сергій Іванович; Назаров, Олександр Іванович; Сергієнко, Микола Єгорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Розглянуто необхідність контролю споживання палива у процесі експлуатації транспортних засобів. Наведено аналіз аналітичних методів оцінки паливної економічності автомобілів. Проаналізовано норми нормування витрати палива, що діють зараз в Україні. Вказані основні недоліки обліку паливно-мастильних матеріалів у нашій країні. Проведено статистичну оцінку показників витрати палива за методикою міністерства інфраструктури України. Отримано графічні залежності розподілу витрат палива для основних груп автомобілів, випиляних за даними нормативно-правової інформації. Виконано регресійну оцінку взаємозв'язку витрати палива та основних технічних параметрів автомобіля Отримано параметри для математичної моделі з розрахунку витрати палива для основних груп автомобілів аграрного сектора – це самоскиди та сідельні тягачі. Оцінено адекватність моделі, якість параметрів, довірчий інтервал області визначення. Запропоновано поєднати декілька методик нормування витрати пального, що дозволить встановлювати нормативне значення розрахунковим методом. Здійснено оцінку узгодженості отриманої регресійної моделі з даними, які були отримані за методикою, яка використовується у ХНАДУ для розрахунку базової норми витрати палива. Наведено порівняння норм витрати палива за різними методиками. Розроблено алгоритм використання регресійної моделі методики обліку споживання паливно-мастильних матеріалів на підприємствах автомобільного транспорту. Сформульовано висновки та зазначено шляхи подальших досліджень, спрямованих на вдосконалення методики нормування витрати палива в нашій країні.

The need to control fuel consumption during vehicle operation is considered. The analysis of analytical methods for assessing the fuel efficiency of vehicles is presented. The current in Ukraine norms of rationing of fuel consumption are analyzed. The main disadvantages of accounting for fuels and lubricants in our country and in other countries are indicated. A statistical assessment of fuel consumption indicators was carried out according to the methodology of the Ministry of Infrastructure of Ukraine. The graphical dependences of the distribution of fuel consumption for the main groups of cars, sawn out according to the data of regulatory and legal information, are obtained. A regression assessment of the relationship between fuel consumption and the main technical parameters of a vehicle has been performed. The parameters for a mathematical model for calculating fuel consumption for the main groups of vehicles in the agricultural sector are obtained – these are dump trucks and truck tractors. The adequacy of the model, the quality of the parameters, and the confidence interval of the domain of determination are assessed. It is proposed to combine several methods for standardizing fuel consumption, which will allow setting the standard value by a calculation method. An assessment was made of the consistency of the obtained regression model with the data that were obtained using the methodology that is used in KhNADU to calculate the base rate of fuel consumption. Comparison of fuel consumption rates obtained by different methods is given. An algorithm for the use of a regression model for the method of accounting for the consumption of fuels and lubricants at road transport enterprises has been developed. Conclusions are formulated and the ways of further research aimed at improving the methodology for standardizing fuel consumption in our country are indicated.
Assessment of the fuel consumption of cars by specific values of fuel consumption and effective power
Keywords: автомобіль; витрата палива; нормування; технічна характеристика; регресія; точність; математична модель; експлуатація автомобіля; car; fuel consumption; rationing; technical characteristics; regression; accuracy; mathematical model; car operation