Підвищення ефективності процесів очистки газів від дисперсної фази в комбінованих апаратах - Баранова, Антоніна Олегівна; Титаренко, Андрій Ігорович; Соболєв, Сергій Анатолійович (Perfect Publishing, 2023)
В хімічній, нафтохімічній та інших галузях промисловості в різних виробництвах використовуються природні та технологічні гази. Гази досить часто є неоднорідними за складом та містять в своєму складі небажані домішки в виді рідких та твердих дисперсних часток. При русі газу по трубопроводу та різним апаратам виникає осадження дисперсної фази на внутрішній поверхні стінок, в результаті чого виникає підвищення термічного та гідравлічного опору. Внаслідок коагуляції з часом кількість відкладень може збільшуватися. При турбулентному русі гетерогенної газорідини виникає співударяння дрібних крапель в результаті броунівського, поступального рухів, тим самим утворюючи більші краплі, які прилипають до стінок обладнання , що збільшує товщіну відкладень
Keywords: хімічне виробництво; шлами; очистка газів; дисперсна фаза