Закон електромагнітної сили - Кутковецький, Валентин Якович (НТУ "ХПІ", 2014)
Розглянуті особливості розрахунків сил Лоренца, Ампера, взаємодії паралельних струмів та моменту електричних машин. Вони мають винятки у застосуванні і є правилами, що випливають із закону електромагнітної сили, як похідної по координаті від енергії робочого магнітного потоку. Запропонований додаток до напрямку дії електромагнітної сили. Розглянуті вимоги до проектування явнополюсної електричної машини.

Calculation peculiarities for Lorentz force, Ampere force, interaction of parallel electric currents, and the moment of electrical machines are analyzed. They have exceptions on application, and they are the rules which result from the law of electromagnetic force as coordinate derivative of the operating magnetic flow. An addition to the direction of electromagnetic force action is proposed. Standards of salient-pole electrical machine designing are considered.
The law of electromagnetic force
Keywords: електричні машини; магнітний потік; струм; law of electromagnetic force; Lorentz; Ampere