Історичні погляди А. П. Ковалівського - Малиновська, Н. М. (НТУ "ХПІ", 2012)
У статті показано, що історичні погляди А. П. Ковалівського мали концептуальний характер. У центрі уваги вченого було дослідження історії суспільної свідомості. Також простежено зв’язок історичних поглядів українського науковця з німецькою науковою та філософською традицією, соціологією О. Конта, марксизмом, ідеями цивілізаційного підходу.

In the article it is shoun that the historical views of A. P. Kovalivsky had a conceptual character. His attention was focused upon the study of the history of public consciousness. Besides, the ties of the historical views of the Ukrainian investigator with the German scientific and philosophical tradition, A. Сonte’s sociology, Marxism and the ideas of the civilization approach have been traced.
Keywords: орієнталізм; джерелознавство; духовна культура; народна ідеологія; класова психологія; закони історії; марксизм; Orientals; source; spiritual culture; ideology; methodology