Загальні особливості діяльності транспортних підприємств: аналіз розрахунків і платежів в міжнародному бізнесі - Юр'єва, Ірина Анатоліївна; Шевченко, Роман Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто загальні особливості діяльності транспортних підприємств в контексті аналізу розрахунків і платежів в галузях виробництва та послуг в міжнародному бізнесі. Актуальність тематики загальних особливостей діяльності транспортних підприємств в контексті аналізу розрахунків і платежів міжнародному бізнесі обумовлена дослідженням різноманітних процесів аналізу господарської діяльності її об’єктів та суб’єктів. Ефективний аналіз є важливим інструментом у процесі управління діяльністю підприємства. Він дозволяє оцінити поточний стан розрахунків і платежів підприємства, виявити проблеми, приховані резерви та розробити стратегії для покращення ефективності. В статті наведено детальні відповіді на питання, пов'язані з цією темою. В цілому аналіз діяльності підприємства — це система методів і прийомів дослідження господарських процесів з метою оцінки ефективності його функціонування, виявлення проблем і розробки шляхів їх вирішення. Цей аналіз охоплює фінансові, економічні, виробничі та управлінські аспекти, що дає змогу приймати обґрунтовані управлінські рішення для забезпечення системи розрахунків і платежів підприємства, дозволяє забезпечити фінансову стабільність підприємства в міжнародному бізнесі. Аналіз фінансово-господарської діяльності автотранспортних підприємств є складовою аналізу галузі виробництва та послуг і важливим інструментом оцінки їх ефективності. Основними завданнями такого аналізу є виявлення резервів підвищення продуктивності, зниження витрат і збільшення прибутковості підприємства за рахунок платежів в міжнародному бізнесі. В статті описано галузеві особливості транспорту та їх вплив на аналітичні дослідження, які мають характерні якісні та кількісні характеристики. Автотранспортна галузь характеризується високою матеріалоємністю, значними витратами на паливо, технічне обслуговування та ремонт транспорту. Також значний вплив має сезонність перевезень, що впливає на фінансові результати підприємств. Існує необхідність визначення основних виробничих показників і чинників галузі із урахуванням розрахунків і платежів в міжнародному бізнесі. Аналіз діяльності підприємств є необхідним інструментом для ухвалення ефективних рішень, спрямованих на покращення фінансових показників розрахунків і платежів в міжнародному бізнесі.

The article considers the general features of the activities of transport enterprises in the context of the analysis of settlements and payments in the production and service industries in international business. The relevance of the topic of the general features of the activities of transport enterprises in the context of the analysis of settlements and payments in international business is due to the study of various processes of analyzing the economic activity of its objects and subjects. Effective analysis is an important tool in the process of managing the activities of an enterprise. It allows you to assess the current state of settlements and payments of the enterprise, identify problems, hidden reserves and develop strategies for improving efficiency. The article provides detailed answers to questions related to this topic. In general, the analysis of the activities of an enterprise is a system of methods and techniques for studying economic processes in order to assess the effectiveness of its functioning, identify problems and develop ways to solve them. This analysis covers financial, economic, production and management aspects, which makes it possible to make informed management decisions to ensure the system of settlements and payments of the enterprise, and ensures the financial stability of the enterprise in international business. Analysis of the financial and economic activities of motor transport enterprises is a component of the analysis of the production and services industry and an important tool for assessing their efficiency. The main objectives of such analysis are to identify reserves for increasing productivity, reducing costs and increasing the profitability of the enterprise due to payments in international business. The article describes the industry features of transport and their impact on analytical research, which have characteristic qualitative and quantitative characteristics. The motor transport industry is characterized by high material intensity, significant costs for fuel, maintenance and repair of transport. The seasonality of transportation also has a significant impact, which affects the financial results of enterprises. There is a need to determine the main production indicators and factors of the industry, taking into account settlements and payments in international business. Analysis of the activities of enterprises is a necessary tool for making effective decisions aimed at improving the financial indicators of settlements and payments in international business.
General features of the activities of transport enterprises: analysis of settlement and payments in international business
Keywords: галузь; підприємство; транспорт; платежі; фінансовий аналіз; міжнародний бізнес; фінансова стабільність; паливо; industry; enterprise; transport; payments; financial analysis; financial stability; international business; fuel