Визначення ефективності електрорухомого складу. Основні положення та підходи - Петренко, Олександр Миколайович; Любарський, Борис Григорович (Українська державна академія залізничного транспорту, 2015)
Визначення ефективності приводу рухомого складу безпосередньо зв’язано з його проектуванням. У роботі запропоновано проводити його по наступних етапах: визначення основних параметрів для проектування електрорухомого складу та проектування альтернативних конструкцій тягових приводів. Найбільш поширеною структурною схемою для живлення тягових двигунів змінного струму є напівпровідникові перетворювачі з проміжним контуром постійної напруги, але в останні часи запропоновані схеми електрорухомого складу з застосуванням трансформатора підвищеної частоти. Встановлено, що вхідний перетворювач і вихідний розділені між собою. Режими роботи першого визначаються контактною тяговою мережею, а другого – тягового – рухом електрорухомого складу на ділянці колії та режимами роботи тягового двигуна. Тому при дослідженні ефективності роботи тягового приводу електрорухомого складу нами розглядається тільки вихідний перетворювач.

The determination of rolling stock drive effectiveness is directly connected with its designing. The paper proposes to carry it in the following stages: the determination of the basic parameters for designing electric rolling stock and designing alternative structures of traction drives. The most common structural scheme to feed AC traction motors is the use of semiconductor converters with DC intermediate circuit, but schemes of electric rolling stock with high frequency transformer have been proposed recently. It has been found that input and output transducers are separated from each other. Operating modes of the former are determined by the contact traction system, and the ones of the latter - tractive – are determined by the movement of electric rolling stock on the track section and traction engine behavior. That is why, while investigating working efficiency of electric rolling stock traction drive we consider only output converter.
The determination of electric rolling stock effectiveness. Basic provisions and approaches
Keywords: тяговий двигун; тяговий привод; струм; напівпровідниковий перетворювач; напруга; трансформатор; контактна тягова мережа; traction motor; traction drive structural layout