Становлення і розвиток недержавних форм початкової та середньої освіти в Росії у першій половині XIX століття - Колонєй, Д. В. (НТУ "ХПІ", 2011)
У статті "Становлення й розвиток недержавних форм початкової й середньої освіти в Росії в першій половині XІX століття розглядається діяльність початкових шкіл, пансіонів, приватних осіб у сфері освіти. Автор робить спробу простежити даний процес із періоду Київської Русі до першої половини XІX століття, значення недержавної освіти в різні періоди історії Росії, вплив державної політики на її розвиток.

The article"Formation and development of non-state forms of elementary and secondary education in Russia of the 1st half of the XIXth century" deals with the work of primary schools, boarding schools, individuals in the sphere of education. The author makes an attempt to trace this process from Kievan Rus' to the first half of the XIXth century, the importance of state education at different periods of the Russian history, influence of the state policy on its development.
Keywords: історія Росії; школа початкова; пансіон; освіта народна