Щільноспечена кераміка для виготовлення жаростійкого хіміко-лабораторного посуду - Рищенко, Михайло Іванович; Щукіна, Людмила Павлівна; Міхеєнко (Ященко), Лариса Олександрівна; Цовма, Віталій Віталійович; Вернигора, Костянтин Петрович (ПАТ "Український науково-дослідний інститут вогнетривів ім. А. С. Бережного", 2014)
Досліджені хіміко-мінеральний склад і технологічні властивості гранітів з високим вмістом оксиду заліза для їх застосування в технології щільноспеченої кераміки при виготовленні жаростійкого лабораторного посуду. Розроблені склади керамічних мас, що містять тугоплавку глину, каолін, пірофіліт і граніти родовищ України. Отримані щільно спечені керамічні матеріали з високою термічною і хімічною стійкістю, стійкі до раптових змін температур.

Chemical and mineral composition and technological properties of granite with a high content of iron oxide were studied for their use in technology in the ceramics densely sintered heat resistant laboratory ware manufacture. The composition ceramic masses containing refractory clay, kaolin, pyrophyllite and granite from Ukraine deposits have been developed. Densely sintered ceramic materials with high thermal and chemical stability, resistant to sudden temperature changes have been obtained.
Densely sintered ceramics for heat-resistant chemical and laboratory ware production
Keywords: пірофіліт; граніти; щільноспечена жаростійка кераміка; лабораторний посуд; хімічна і термічна стійкість; pyrophyllite; granite; densely sintered heat-resistant ceramics; laboratory wares; chemical and thermal stability