Аналитическое описание поверхностей зубьев эволютных передач - Протасов, Роман Васильевич; Устиненко, Александр Витальевич (НТУ "ХПИ", 2009)
Зниження габаритів зубчастих передач є актуальною задачею сучасного машинобудування. Перспективний шлях її розв'язання – застосування еволютних передач із опукло-увігнутим контактом зубців. Отримані рівняння профілів еволютних зубців на основі методу профільних нормалей. Вони необхідні для подальших досліджень якісних показників та міцності еволютних зачеплень.

Lowering of dimensions of gears is an actual task of a modern machine industry. The perspective way of its decision is application of evolute gears with the convax-concave contact. On the basis of method of type normal the equations of evolute teeth are got. They are needed for further researches of high-quality indexes and durability of evolute gearings.
Keywords: выпукло-вогнутое зацепление; зубчатые колеса; метод профильных нормалей; зубчатая рейка; система координат; профили зубьев