Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу "Сучасні технології у видавничій справі та медіаіндустрії". Частина 1. Захист поліграфічної продукції - Азаренков, Володимир Ілліч (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2017)
Сьогодні суспільство зіткнулося з проблемою масової фальсифікації продукції, що випускається. Причому підробка торкається не лише цінних паперів, банкнотів, але і іншої різноманітної продукції. При цьому часто фальсифікатори за допомогою підробки поліграфічної продукції (упаковки, етикетки та ін.) намагаються приховати фальсифікацію самого виробу. Типовий приклад обману для продукції, що не має номінальної вартості або документарного статусу, – підробка етикетки на винно-горілчану продукцію. Підробка етикетки в даному випадку є вторинною по відношенню до підробки власне продукції. Проте етикетка є традиційним, найбільш зручним і очевидним для споживача ідентифікатором достовірності продукту. Більше 90 % етикетової продукції нині взагалі ніяк не захищені від фальсифікації. Масштаби цієї фальсифікації набули вже воістину катастрофічного характеру. Це посилюється тим, що право друкування етикеток не ліцензується і нічим не обмежується. Причому навіть уведення акцизних марок істотно не змінило стану справ. Наявність марки зовсім не означає достовірності товару, а підробка акцизних марок всюди практикується в промисловому масштабі, тому що Китай вільно продає спеціальне устаткування, що дозволяє друкувати акцизні марки і голографічні зображення. Крім того, захист акцизних марок (при всій його високотехнологічності) абсолютно неочевидний для споживачів. Особливості друку дуже спірні для обивателя і для покупця; для них навіть кольорова ксерокопія цілком правдоподібна, а відсутність спеціальних знань, навіть у мінімальному обсязі, вигідна для фальсифікаторів. Мета роботи – аналіз сучасних засобів і методів захисту поліграфічної продукції від підробки і зловживань за допомогою тангіра і отримання практичних навичок у розробці оригінал-макетів захищеної продукції.
Keywords: методичні вказівки; інформаційні технології; програмне забезпечення; друкарська продукція; розробка документів про освіту; розробка банкноти студента; фальсифікація