Інноваційний та науковий потенціал України - Новік, Ірина Олексіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Інноваційний та науковий потенціал є важливою частиною розвитку держави. Фінансування інноваційного та наукового потенціалу досить складне і актуальне питання. Розглянуто статистичні дані щодо кількості науковців, які забезпечують розвиток економіки та покращення рівня життя населення. Систематизовано статистичну інформацію, яка демонструє динаміку розподілу кількості дослідників за статтю, віком та вченим ступенем. Виявлено проблеми, які існують на сучасному етапі розвитку пов’язані з науковим потенціалом розвитку країни. Запропоновано аналіз розвитку промисловості та вплив інноваційного та наукового потенціалу на розвиток економіки України. Виявлено яким чином розподілялися фінансові ресурси, в якій кількості та в регіональному аспекті. Розглянуто основні регіони, які є лідерами в розвитку інноваційного та наукового потенціалу та одночасно регіони, які потребують більшої кількості капіталовкладень задля сталого розвитку регіонів. З метою удосконалення управління наукою в Україні створено п’ять територіальних наукових центрів: у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Одесі та Львові, які координують роботу академічного, вузівського, галузевого і заводського секторів, проводять дослідження з урахуванням місцевої специфіки. Зроблено висновки та запропоновано, що головною метою інноваційного процесу в Україні є підвищення соціально-економічної ефективності виробничої сфери на базі системного удосконалення всіх елементів та матеріалізації наукових знань і підвищення соціального забезпечення. В підсумку слід відзначити, що в умовах прискорення темпів НТП і глобалізації економічних процесів саме інновації повинні бути основою забезпечення економічної незалежності і переходу економіки країни до фаз економічного пожвавлення і зростання, сприяти інтеграції в співтовариство цивілізованих країн.

Innovation and scientific potential is an important part of the state's development. Financing innovative and scientific potential is a rather complicated and topical issue. The statistical data on the number of scientists providing economic development and improving the standard of living of the population are considered. Statistical information is systematized, which shows the dynamics of the distribution of the number of researchers by gender, age and academic degree. The revealed problems that exist at the present stage of development are connected with the scientific potential of development of the country. The analysis of industrial development and the influence of innovative and scientific potential on the development of the Ukrainian economy is proposed. It was revealed how financial resources were allocated, in what amount and in the regional aspect. The main regions that are leaders in the development of innovative and scientific potential and, at the same time, regions that need more investment for sustainable development of the regions are considered. In order to improve the management of science in Ukraine, five territorial research centres were set up: in Kyiv, Kharkiv, Dnipropetrovsk, Odessa and Lviv, which coordinate the work of the academic, university, industry and factory sectors, they carry out researches taking into account local specifics. It is concluded that the main goal of the innovation process in Ukraine is to increase the socioeconomic efficiency of the production sphere on the basis of systematic improvement of all ele ments and the materialization of scientific knowledge and increase of social security. In the end, it should be noted that in the conditions of accelerating the rate of NTP and the globalization of economic processes, innovation should be the basis for ensuring economic independence and the transition of the country's economy to the phases of economic recovery and growth, to promote integration into the community of civilized countries.
Innovative and scientific potential of Ukraine
Keywords: фінансування; наукові центри; ефективність; financing; research centres; efficiency