Альтерглобалізм в умовах трансформаційної економіки - Губанова, Ніно Нодарівна; Климова, Світлана Олегівна (ІНЖЕК, 2019)
У сучасному світі процеси глобалізації відіграють значну роль та впливають на усі сфери життя суспільства. У ході дослідження проаналізовано неоднозначний вплив глобалізації на світове господарство, економічну безпеку держав і розподіл між ними виникаючих господарських вигід та загроз. Негативні явища, викликані глобалізацією, породжують низку таких проблем, як глобальна нерівномірність економічного та соціального розвитку, поглиблення розриву між товарними та фінансовими ринками, національна та релігійна нетерпимість; створення глобальної мережі злочинного бізнесу, міжнародного тероризму; втрата національної ідентичності, руйнування звичайного способу життя, ціннісних орієнтирів, стандартизації національних культур; транснаціоналізація екологічних, економічних, технологічних проблем, глобальної ядерної катастрофи. Таким чином, виникає необхідність дослідження реальної перспективи впливу ідеології альтерглобалізму на подальший розвиток глобалізації.

In today’s world, the processes of globalization play a significant role and cause influence on all spheres of society’s living. The research analyzes the ambiguous impact of globalization on the world economy, the economic security of countries and the distribution of emerging economic benefits and threats. The negative phenomena caused by globalization give rise to a number of problems, such as the global unevenness of economic and social development, the deepening of the gap between commodity and financial markets, national and religious intolerance; the creation of a global network of criminal business and international terrorism; the loss of national identity, destruction of normal lifestyles, values, standardization of national cultures; the transnationalization of ecological, economic, technological problems, global nuclear catastrophe. Thus, there is a necessity to research the real perspective of the influence of the alterglobalism ideology on the further development of globalization.
Alterglobalism in the Conditions of Transformational Economy
Keywords: глобальзація; транснаціоналізація; неолібералізм; globalization; transnationalization; neo-liberalism