Використання кам'яного вугілля в умовах декарбонізації - Чемеринський, Михайло Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У роботі розглядаються сучасні перспективи застосування кам’яного вугілля з урахуванням підсумків кліматичної конференції COP28, акцент зроблено на необхідності підвищення екологічної ефективності використання вугілля. Особливе увагу приділено технології активації вугілля у вигляді одного з ключових методів поліпшення його фізико-хімічних характеристик, підвищення повноти згоряння та зниження викидів шкідливих речовин і CO₂. The work examines modern prospects for the use of hard coal, taking into account the results of the COP28 climate conference, the emphasis is placed on the need to increase the environmental efficiency of coal use. Particular attention is paid to the technology of coal activation as one of the key methods for improving its physicochemical characteristics, increasing the completeness of combustion, and reducing emissions of harmful substances and CO₂.
Keywords: кам’яне вугілля; декарбонізація; активація; зниження викидів; coal; decarbonization; activation; emission reduction