Моделювання електромагнітних процесів низьких енергій взаємодії випромінювання з речовиною при розробці детекторів - Малихіна, Т. В. (НТУ "ХПІ", 2011)
Розглянуто два способи комп’ютерного моделювання детекторного блоку пристрою, що призначений для локації точкового джерела гамма-випромінювання, з використанням бібліотеки класів Geant4, модель низьких енергій. Визначено, що в області енергій до 1 МеВ обидва способи дають коректні результати, що підтверджується експериментальними даними. Визначені деякі особливості використання моделей, що розглядаються, та надані рекомендації розробникам детекторів випромінювання.

Two methods of computer simulation of the detector unit designed for location a point source of gamma radiation, using the Geant4 class library are presented. It is shown that at energies up to 1 MeV both models give the correct results, as confirmed by experimental data. Some features of these models are identified, and recommendations for developers of devices for locating sources of radiation are given.
Keywords: проникаюче випромінювання; техногенні катастрофи; Чернобильська АЕС; гамма-випромінювання; детектор D2 енергії