Комплексна оцінка технолого-економічних переваг перепрофілювання нафтогазових свердловин для геотермальних проєктів ДДЗ - Леонтьєва, Н. В.; Фик, Михайло Ілліч (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Актуальність теми дослідження зумовлена потребою в оптимальному використанні існуючої інфраструктури, скороченні витрат на будівництво нових свердловин, а також забезпеченні екологічно чистої енергії для регіону та держави. Аналіз технолого-економічних переваг перепрофілювання свердловин: визначення геологічних умов Дніпровсько-Донецької западини, які сприяють видобутку геотермальної енергії, оцінка пластових температур, глибини та дебіту свердловин для підтвердження перспективності проекту, моделювання теплових потоків, використання програмного забезпечення FEFLOW для розрахунку потоків теплової енергії в системі з дублетом свердловин, изначення оптимальних параметрів роботи системи, оцінка теплових втрат та ризиків холодного прориву між свердловинами, прогнозування інвестиційної окупності проекту протягом прийнятного періоду часу, враховуючи річне виробництво теплової енергії та використання існуючої інфраструктури. Метою цієї роботи є аналіз можливостей, переваг і викликів перепрофілювання нафтогазових свердловин у ДДЗ, з урахуванням технічних, економічних і екологічних аспектів за допомою моделювання в програмі Feflow.

The relevance of the research topic is due to the need for optimal use of existing infra-structure, reducing costs for the construction of new wells, as well as providing environmentally friendly energy for the region and the state. Analysis of the technological and economic advantages of reprofiling wells: determining the geological conditions of the Dnieper-Donets Basin, which contribute to the production of geothermal energy, assessing reservoir temperatures, depth and flow rates of wells to con-firm the project's prospects, modeling heat flows, using FEFLOW software to calculate heat energy flows in a system with a doublet of wells, determining the optimal parameters of the system's operation, assessing heat losses and risks of cold breakthrough between wells, predicting the project's investment payback over an acceptable period of time, taking into ac-count the annual production of heat energy and the use of existing infrastructure. The purpose of this work is to analyze the opportunities, advantages and challenges of reprofiling oil and gas wells in the DDZ, taking into account technical, economic and environmental aspects using modeling in the Feflow program.
Comprehensive assessment of technological and economic advantages of oil and gas wells re-profiling for geothermal projects
Keywords: перепрофілювання нафтогазових свердловин; геотермальна енергетика; геологічні умови; пластові температури; глибокі свердловини; моделювання теплових потоків; економічна ефективність