Особливості побудови номограми розрахунку характеристик лазерного випромінювання для передачі даних при організації комунікацій в комп'ютерних мережах - Коломійцев, Олексій Володимирович; Любченко, Олексій Вікторович; Камчатний, Микола Іванович; Власов, Андрій Володимирович; Ячна, Ірина Григорівна; Шупило, Руслан Миколайович; Кравченко, Володимир Леонтійович; Панченко, Володимир Іванович; Коробков, Юрій Вікторович; Луценко, Антон Сергійович; Шеремет, Ігор Андрійович (ГО "Європейська наукова платформа", 2025)
В статті розглядаються особливості побудови номограми розрахунку характеристик лазерного випромінювання для передачі даних при організації комунікацій в комп'ютерних мережах. Розглянуто комп'ютерні мережі та класифікацію середовищ передачі даних. Передача даних за допомогою лазерного випромінювання через атмосферу забезпечує передачу великих об’ємів інформації з високою надійністю на відстанях у десятках кілометрів. За методом математичного моделювання можливо побудувати номограму розрахунку характеристик лазерного випромінювання для передачі даних та виявити взаємозв'язок між основними конструктивними характеристиками та параметрами лазерного випромінювання. The article discusses the features of constructing a nomogram for calculating the characteristics of laser radiation for data transmission when organizing communications in computer networks. Computer networks and the classification of data transmission environments are considered. Data transmission using laser radiation through the atmosphere ensures the transmission of large volumes of information with high reliability over distances of tens of kilometers. Using mathematical modeling, it is possible to construct a nomogram for calculating the characteristics of laser radiation for data transmission and to identify the relationship between the main design characteristics and parameters of laser radiation.
Features of the construction of a nomogram for calculating the characteristics of laser radiation for data transmission in the organization of communications in computer networks computer networks/ Коломійцев Олексій Володимирович, Рудаков Ігор Сергійович, Дмітрієв Олег Миколайович [та ін.] // Grail of Science : proc. of the 5th Corresp. Intern. Sci. and Practical Conf. "Scientific vector of various sphere' development: reality and future trends", July 18th, 2025, Vinnytsia – Vienna = Грааль науки : за матеріалами 5-ї Міжнар. наук.-практ. конф. "Scientific vector of various sphere' development: reality and future trends", 18 липня 2025 р., Вінниця – Відень. – 2025. – № 54. – С. 543-554.
Keywords: лазерне випромінювання; номограми розрахунку; передачі даних; інформація; характеристика; комп'ютерна мережа; організація комунікацій; laser radiation; calculation nomograms; data transmission; information; characteristics; computer network; communications organization