Методичні вказівки до проведення практичних і семінарських занять з дисципліни "Оподаткування фізичних осіб" - Краснокутська, Наталія Станіславівна; Коптєва (Фадєєва), Ганна Миколаївна (My University, 2021)
Функціонування ефективної системи оподаткування доходів фізичних осіб створює сприятливі умови для держави, оскільки збільшує акумульовані суми податку, які є основою наповнення бюджетів різних рівнів і спонукає фізичних осіб до сплати податків у повному обсязі, знижуючи вірогідність тінізації економіки. Отже, створення ефективного механізму оподаткування доходів фізичних осіб стає наріжною проблемою наукових пошуків і раціональних практичних рішень, оскільки низька ефективність оподаткування значною мірою є наслідком недоотримання коштів до бюджетів та завищення рівня витрат на адміністрування податку на доходи фізичних осіб. Метою викладання навчальної дисципліни "Оподаткування фізичних осіб" є формування системи теоретичних знань і прикладних навичок щодо організації порядку визначення доходів фізичних осіб, а також формування навичок їх оподаткування. Основними завданнями вивчення дисципліни "Оподаткування фізичних осіб" є надання студентам необхідних теоретичних основ, методичних рекомендацій і практичних навичок щодо обчислення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та інших податків і зборів, платниками яких є фізичні особи. Практичне заняття включає проведення контролю знань, вмінь і навичок студентів, постановку загальної проблеми викладачем та її обговорення за участю студентів, розв’язання завдань різної складності з їх обговоренням, розв’язання контрольних завдань, їх перевірку, оцінювання тощо. У Методичних рекомендаціях подано контрольні запитання, тестові завдання, ситуаційні завдання за темами дисципліни "Оподаткування фізичних осіб", в яких висвітлюється сутність та порядок обчислення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб.
Keywords: методичні вказівки; економіка; навчальний процес; види доходів; пільги; Єдиний соціальний внесок; тестові завдання; контрольні питання