Проблеми формування іншомовної професійної компетентності здобувачів вищої освіти - Субота, Лариса Андріївна (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2024)
Статтю присвячено проблемам формування іншомовної професійної компетентності здобувачів вищої освіти. Актуальність статті визначається тим, що здатність ефективно володіти іноземною мовою стає важливим чинником у конкурентному світі, і заклади вищої освіти повинні звертати особливу увагу на цей аспект для підготовки конкурентоспроможних фахівців. Мета статті полягає у спробі висвітлити проблеми формування іншомовної професійної компетент ності у вищій освіті та внести практичний внесок у вирішення цих питань для поліпшення якості освіти та підготовки студентів до викликів сучасного світу. Автор зосереджує увагу на імерсивному віртуальному навчанні та пропонує низку завдань для студентів технічних спеціальностей, а також для майбутніх менеджерів. У статті імерсивне навчання розглядається як ефективний підхід до формування іншомовної професійної компетентності здобувачів вищої освіти. Імерсивне навчання передбачає занурення студентів в освітнє середовище, де вони взаємодіють із мовою цілком, намагаючись створити найбільш природні умови для вивчення іноземної мови. До основних аспектів розгляду імерсивного навчання автор включає мовне занурення, симуляцію професійних ситуацій або реальних сценаріїв з професійного життя для створення умов, які максимально наближені до реального використання іноземної мови у вибраній сфері. Автор припускає, що залучення студентів до активної комунікації та взаємодії в іноземній мові сприяє розвитку мовних навичок та відповідних професійних rомпетентностей. На думку автора статті, для вирішення проблеми формування іншо мовної професійної компетентності здобувачів вищої освіти необхідно вдосконалювати програми вивчення іноземних мов, забезпечуючи більше практичних завдань, наголошуючи на специфіці професійних мовних навичок та створюючи стимули для студентів.

The article is devoted to the problems of forming foreign language professional competence of higher education students. The relevance of the article is determined by the fact that the ability to speak a foreign language effectively is becoming an important factor in a competitive world, and higher education institutions should pay special attention to this aspect in order to train competitive specialists. The purpose of the article is to highlight the problems of developing foreign language professional competence in higher education and to make a practical contribution to solving these issues in order to improve the quality of education and prepare students for the challenges of the modern world. The author focus on immersive virtual learning and offer a number of tasks for students of technical specialties, as well as for future manager. The article considers immersive learning as an effective approach to the formation of foreign language professional competence of higher education students. Immersive learning involves immersing students in a learning environment where they interact with the language as a whole, trying to create the most natural conditions for learning a foreign language. The main aspects of immersive learning include language immersion, simulation of professional situations or real-life scenarios to create conditions that are as close as possible to the actual use of a foreign language in the chosen field. The author assume that engaging students in active communication and interaction in a foreign language contributes to the development of language skills and relevant professional competencies. According to the author, in order to solve the problem of forming foreign language professional competence of higher education students, it is necessary to improve foreign language programs by providing more practical tasks, focusing on the specifics of professional language skills and creating incentives for students.
Problems of forming foreign language professional competence of higher education students
Keywords: імерсивне навчання; іноземна мова; освітні технології; професійна компетентність; симуляція; immersive learning; foreign language; educational technologies; professional competence; simulation