Управління якістю та бізнес-процеси в концепції технологічного реінжинірінгу - Попов, Олександр Вікторович; Мехович, Сергій Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті досліджено теоретичні аспекти проведення технологічного реінжинірингу на промисловому підприємстві. Сучасний стан українських підприємств вимагає переосмислення способів організації бізнесу та використання принципово відмінного від функціонального підходу, який дозволив би в повній мірі реалізувати переваги нових технологій та людських ресурсів. Орієнтація на окремі завдання застаріла у світі конкуренції та змін. Економіка потребує корінних перетворень, що означає її реінжиніринг. В даний час виділяють такі основні види реінжинірингу, як біореінжиніринг, превентивний, міжгалузевий, пов'язаний реінжиніринг, ризик-інжиніринг, будівельний, організаційно-виробничий, соціальний прямий та зворотний реінжиніринг, інноваційний, комплексний реінжиніринг, реінжиніринг фінансових бізнес-процесів, екс-реінжиніринг, технологічний реінжиніринг. Особливо виділено поняття "технологічний реінжиніринг". Технологічний реінжиніринг розглядається як система корінних перетворень технологічних процесів на промислових підприємствах, які сприяють їх виходу з кризи, прискореної адаптації до ринкових умов, системного оновлення виробничих систем, тощо. Під технологічним реінжинірингом розуміється комплексна процедура, яка передбачає розробку або купівлю-продаж нових НДДКР та технологій, виробничого досвіду, знань персоналу, ноу-хау з метою подальшого впровадження нових технологій виробництва та їх дифузії у виробництво для комерціалізації нових товарів та нових послуг, для розширення ринкової присутності та посилення конкурентних переваг, або перепроектування та модернізацію діючих технологій. Запропоновано власний варіант підходу до проведення технологічного реінжинірингу, обґрунтовано його зв'язок з якістю продукції та бізнес-процесами. Доведено, що управління якістю процесів (Process Quality Management, PQM), відіграє важливу роль у будь-якому масштабному проекті з реінжинірингу.

The article examines the theoretical aspects of technological reengineering at an industrial enterprise. The current state of Ukrainian enterprises requires a rethinking of business organization methods and the use of a fundamentally different from functional approach, which would allow to fully realize the advantages of new technologies and human resources. Focusing on individual tasks is outdated in a world of competition and change. The economy needs radical changes, which means its reengineering. Currently, such main types of reengineering are distinguished as bioreengineering, preventive, inter-branch, related reengineering, risk engineering, construction, organizational-production, social direct and reverse reengineering, innovative, complex reengineering, reengineering of financial business processes, ex-reengineering, technological reengineering... The concept of "technological reengineering" is especially highlighted. Technological reengineering is considered as a system of fundamental transformations of technological processes at industrial enterprises, which contribute to their exit from the crisis, accelerated adaptation to market conditions, systematic renewal of production systems, etc. Technological reengineering is understood as a complex procedure that involves the development or purchase and sale of new R&D and technologies, production experience, personnel knowledge, know-how for the purpose of further implementation of new production technologies and their diffusion into production for the commercialization of new goods and new services, for the expansion market presence and strengthening of competitive advantages, or redesign and modernization of existing technologies. An own version of the approach to technological reengineering is proposed, its connection with product quality and business processes is substantiated. Process Quality Management (PQM) has been proven to play an important role in any large-scale reengineering project.
Quality management and business processes in the concept of technological reengineering
Keywords: технологічний реінжиніринг; конкуренція; інноваційний потенціал; система; корінні перетворення; криза; процес; управління; якість; technological reengineering; competition; innovation potential; system; fundamental transformations; crisis; process; management; quality