Економічні методи дослідження стану та ефективності використання матеріальних ресурсів промислових підприємств - Мехович, Сергій Анатолійович; Єршова, Наталя Юріївна (ФОП Шейніна О. В., 2020)
У статті запропоновано використання економічних методів для дослідження стану та ефективності використання матеріальних ресурсів промислових підприємств. Проаналізовано сучасний стан матеріальних ресурсів підприємств на основі статистичних даних. Визначено, що від ефективності управління матеріальними ресурсами залежить: якість виробленої продукції; безперебійність забезпечення виробництва; ефективність використання ресурсів; дотримання термінів виконання замовлень; собівартість продукції і, в кінцевому рахунку, рентабельність виробництва. Аналіз показав, що традиційні механізми управління матеріальними ресурсами підприємства не задовольняють нові ринкові вимоги. У зв'язку з цим запропоновані етапи проведення оцінки ефективності використання матеріальних ресурсів на підприємстві. Визначено стратегічні пріоритети та завдання кожного з етапів аналізу. Розроблена та запропонована діагностична модель ефективності використання матеріальних ресурсів промислових підприємств на основі дискримінантного аналізу. Розраховані дискримінантні функції використовуються при побудові карти диференціації ефективності використання матеріальних ресурсів, статистичні оцінки синтезованих моделей показують високу значимість і адекватність.

The article the use of economic methods methods to study the state and efficiency of the use of material resources of industrial enterprises is proposed. The current state of the material resources of enterprises is analyzed on the basis of statistical data. It is proved that the following depends on the efficiency of material resources management: product quality; uninterrupted production support; resource efficiency; compliance with the deadlines for the execution of orders; the cost of production and, ultimately, the profitability of production. The analysis showed that the traditional mechanisms for managing the material resources of an enterprise do not meet new market requirements. In this regard, the stages of assessing the effectiveness of the use of material resources at the enterprise are proposed. Strategic priorities and tasks for each of the stages of the analysis have been identified. A diagnostic model of the efficiency of using material resources of industrial enterprises, obtained on the basis of discriminant analysis, is developed and proposed. The obtained discriminant functions are used to construct a map of differentiation of the efficiency of the use of material resources, statistical estimates of the synthesized models show high significance and adequacy.
Economic methods for studying the state and efficiency of use of material resources of industrial enterprises
Keywords: ефективність; багатовимірний аналіз; модель; планування; industrial enterprises; material resources; multidimensional analysis; model