Вплив термодифузії на формування силіцидів молібдену - Литовченко, С. В.; Чишкала, В. А.; Івко, Т. В.; Гранкін, С. С. (НТУ "ХПІ", 2007)
Конструкційні силіцидні матеріали та функціональні покриття на основі силіцидів молібдену є альтернативою спеціальним сплавам, інтерметалідам та керамікам для потенційного використання в діапазоні температур 1200 – 2000 °C в умовах окислення чи іншого агресивного впливу. Головною проблемою при використанні силіцидів залишається покращення механічних властивостей як при низьких, так і при високих температурах зі збереженням антикорозійних захисних властивостей в широкому температурному інтервалі. Досліджено процеси утворення та зростання силіцидних шарів в умова термодифузії. З’ясовано вплив теплоти гетерогенних реакцій в системі Mo-Si на стабільність процесу зростання силіцидів. Сформульовано пропозиції для корегування технологічних процесів формування силіцидних покриттів.

Structural silicides and functional molybdenum silicide coatings are an alternative materials system to super alloy, intermetallics and ceramics for potential structural application in the range 1200 – 2000 °C under oxidizing and aggressive condition. Central aspects for the development of silicides are improvements in both high and low temperature mechanical properties, with retention of oxidation resistance. The processes of the temperature stimulated growth of the silicide coatings were investigated. The relationship of these processes to the heterogeneous reactions of Mo-Si system is established. Using the results of this study carried out a series of practical approaches is proposed to process of the formation of the silicide coatings.
Keywords: покриття захисні; стійкість корозійна; покриття дисиліцидні; силіциювання активоване; аналіз металографічним; насичення дифузійне