Підходи щодо підвищення паливної економічності двигунів внутрішнього згоряння бронетанкового озброєння та автомобільної техніки - Каракуркчі, Ганна Володимирівна; Сахненко, Микола Дмитрович; Ведь, Марина Віталіївна; Горохівський, Андрій Сергійович; Щокін, В. М. (Харківський університет Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, 2016)
У статті проаналізовано сучасні підходи щодо підвищення паливної економічності двигунів внутрішнього згоряння, проведено огляд конструкційних матеріалів поршневої групи ДВЗ основних зразків бронетанкового озброєння та автомобільної техніки. Зроблено висновок про перспективність використання для інтенсифікації горіння палива і зменшення кількості токсичних викидів оксидних каталізаторівна основі перехідних металів (кобальту, мангану), одержаних методом плазмово-електролітичного оксидування на конструкційних матеріалах поршневої групи ДВЗ, зокрема високолегованих сплавах алюмінію з кремнієм АК12М2МгН (АЛ25).

The article analyzes modern approaches to improve the fuel efficiency of internal combustion engines, reviews the structural materials for piston blockinternal combustion engine of basicsamples of, armored equipment and automotive vehicles. It is concluded the prospects of usingfor intensification of fuel combustion and reduce toxic emissions oxide catalysts based on transition metals (Co, Mn) obtained by the plasma-electrolytic oxidation for structural materials piston blockof ICE in particular high-alloy aluminum with silicon AK12M2MgN (AL25).
Improving fuel economy for the internal combustion engine of armored equipment and automobile vehicles
Keywords: ДВЗ; токсичні викиди; поршень; оксидний каталізатор; ПЕО; fuel efficiency; internal combustion engine; armored equipment; automotive vehicles; toxic emissions; piston; oxide catalyst; PEO